Traditionen tro indledte sponsorcykelløbet i Søften den årlige sommerfest i Søften, hvor der i 2023 versionen af den var 202 tilmeldte til cykelløbet, hvor de 192 af dem cyklede 179.072,- kroner ind til foreningerne under Søften Gymnastik Forening.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Vejrudsigten havde lovet regn omkring klokken 17:30, da det traditionsrige årlige sponsorcykelløb i Søften skulle skydes i gang, og selvom det havde regnet om formiddagen og været overskyet det meste af dagen, så kom solen frem, da løbet blev skudt i gang af Gitte Mortensen fra Søften Auto med hjælp fra et barnebarn.

Der var rigtigt mange Søften borgere, der var trukket ned til cykelløbets start og mål ved klubhuset på Neptunvej, og da cykelløbet endelig kom i gang, var der 192 cyklister ude på ruten. I mere end 30 minutter havde de allerforreste ventet på at skulle i gang, og hurtigt var de afsted. 

Størstedelen af de mange cykelryttere havde valgt den korte rute i Søften på 3,5 km, hvor rytterne har rig mulighed for at blive heppet på undervejs rundt i Søften, og hvor den meget hårde bakke op af Grønhøjvej fik nogle til at trække op, specielt efter de første omgange, hvor benene måske ikke var så friske længere.

Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Gamle kendinge

I kommentatorboksen ved siden af start af mål var det Søren Møller, der var tilbage i speakerrollen (han var på ferie i 2022 udgaven af cykelløbet), og han gjorde alt hvad han kunne, for at skabe en rigtig god stemning omkring løbet. Sammen med ham var Charlotte Green, som i de sidste mange år har været læge til cykelløbet. Det viste sig senere i løbet, at det var begrænset, hvad hun fik at lave i løbet af aftenen. Rensning af et sår efter et styrt var ifølge Charlotte den største opgave hun kom ud for som læge på denne aften.

Søren Møller er altid en stor hjælp til cykelløbet - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Søren Møller var tilbage som speaker til cykelløbet i Søften og der blev talt meget i mikrofon gennem de to timer løbet varede. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Lige inden målstregen havde den lokale ejendomsmægler John Frandsen stillet op med fire medarbejdere og en pavillon, hvor de delte vand ud til alle som havde behov for forfriskninger i det to timer lange løb, og Gert Nielsen og Anders Kovsted var begge enige om, at det er flot af en by som Søftens størrelse at kunne stable et arrangement af denne størrelse på benene.

“Det er virkeligt skønt at se, så mange mennesker bakke op om cykelløbet i Søften, og for os giver det mening at være tilstede i det lokale foreningsliv. Vores nye og gamle kunder er her, og der er heldigvis også tid til en snak indimellem, når vi ikke deler vand ud til cykelrytterne. Jeg bor selv i Søften, så der er også rigtigt mange, jeg kender her i byen og hilser på,” siger Gert Nielsen fra John Frandsen.

John Frandsen deler vand ud - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Ejendomsmæglerkæden John Frandsen var klar med vande til de mange tørstige cykelryttere. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

På den anden side af målstregen stod Niels Peder og Ejner som officials. Niels Peder har i mange år stået for de personer, som hjælper til med at cykelløbet foregår i god ro og orden rundt i byen (Der står 10 officials rundt på ruten til at guide de mange cyklister, og hjælpe til med den øvrige trafik, red.).

“Det er en fornøjelse at være med til år for år, det er vist 10 eller 11 gang jeg er med i aften, og jeg regner da helt sikker med, at jeg kommer med mine mange hjælpere igen næste år. Det er skønt at se byen bakke om om cykelløbet, og det er dejligt at have muligheden for at være frivillig og kunne hjælpe til,” siger Niels Peder, mens Ejner nikker med. Han er med for første gang, men træder gerne til igen, hvis der er brug for hjælp.

Niels Peder og Ejner - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Niels Peder og Ejner og 8 andre officials på ruten passer på cykelrytterne så ingen kommer til skade i trafikken. Foto. Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Udklædning

Blandt cykelrytterne var rigtigt mange klædt ud, da der også er præmier til bedst udklædte, og på turen forbi start og mål stregen var der mange sindrigt udklædte cykelryttere. Julemanden kørte forbi, Captain America, monstre, babyer, supermand og mange flere. 

Forskellige udklædninger var der mange af - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Vand skal der til når der er varmt inde under udklædningen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

På sidelinjen var der rigtigt mange besøgende, og det var tydeligt at se, at de også var kommet for at få en hyggelig snak, lidt og spise og drikke og bare hygge sig i den lune aften i Søften.

Sutten er vigtigt - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Sutten var her også en del af udklædningen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

For de helt små, der ikke helt er klar til at cykle 3,5 km per runde var der legetøj, som blev meget flittigt brugt, og nogle af dem var også en tur forbi den boksebold, der var sat op i dagens anledning, og som var meget populær. Specielt blandt de unge mænd senere på aftenen.

Faktaboks
For de læsere, som ikke ved, hvad sponsorcykelløbet i Søften går ud på, så handler det om, at rytterne først melder sig til løbet online. Derefter samler de sponsorer ind. Hver sponsor skal give minimum 2,- kroner per cyklet kilometer. Hver omgang på den korte runde er 3,5 km og den lange er 10,5 km. Så alt efter, hvor langt rytterne cykler, så går der et antal kroner i klubkasserne hos idrætsforeningerne. For det er rytterne selv, der bestemmer, hvem af foreningerne under Søften GF der skal modtage pengene. I de sidste mange år, der er der cyklet mellem 100.000 og 200.000 kroner ind på de to timer.

Klokken 19:30 var de to timers cykelløb forbi, men der var stadig mange ryttere ude på ruten, og de skal i mål inden løbet er forbi for dem. Der var også enkelte, der lige skulle tage en runde mere, da klokken ikke helt var 19:30, da de kom forbi start og målstregen, og for at se om de lige kunne nå at cykle lidt flere penge ind til foreningerne og få lidt flere kilometer i benene.

Dronebillede fra cykelløbet i Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Masser af mennesker til cykelløbet i Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Præmieuddeling

På pladsen var der et telt, hvor alle præmierne stod og ventede på modtagerne. Der var rigtigt mange børn, der utålmodigt stod og ventede på, at alle resultater blev talt op. Indenfor i klubhuset var Søren Peter, Winni og Susanne i fuld gang med at regne ud, hvor meget der blev kørt ind, hvem der havde kørt mest ind og hvor meget der blev kørt ind i alt.

Søren Peter, Winni og Susanne - Søften Nyt -  Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Koncentrationen er høj, når resultaterne skal regnes sammen. Der er meget at holde styr på under og efter cykelløbet, så det er de rigtige vindere, der får præmierne, men også hvor mange penge, der er blevet cyklet ind i de to timer løbet varer. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ude på pladsen startede Heidi og Pernille fra SGF Venner derfor med at sige tak for den store check fra John Frandsen, som i 2023 giver 22.000,- kroner til SGF Venner i sponsorat.

John Frandsen Hinnerup med stort sponsorat - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Gert Nielsen fra John Frandsen overrakte den flotte check på 22.000,- til SGF Venner. Foto. Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det var nu tid til præmieoverrækkelse, og igen i år havde SGF Venner mere end en gave til de mange vindere, de fleste fik en medalje og gaveregn fra lokale forretningsdrivende i Søften og Hinnerup.

Heidi lagde ud med at fortælle dagens indkørte resultatet. 179.072,- kroner blev der kørt ind, det er 26.000,- kroner mere end i 2022, og viser at byen igen i 2023 bakker op om at støtte op om det store arbejde som SGF Venner ligger for dagen, sammen med den støtte, der bliver givet videre til byens mange foreninger under Søften GF.

Mange afsted fra famiien Christensen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Familie Christensen havde rigtigt mange cykelryttere med og de havde samlet rigtigt mange penge sammen, tre af børnene i familien fik præmier for fleste indkørte kroner i den aldersklasse de tilhørte. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Under præmieoverrækkelsen var der stor spænding om vinderne, og igen i år var der præmier til nummer 1 – 2 – 3 i de forskellige børne og voksen årgange, og der var også en hovedpræmie til den person, der havde kørt flest penge ind.

Igen i år var det Laurids, der havde kørt flest penge ind, det blev til mere end 14.000,- kroner i alt, og han blev præmieret med hovedpræmien. En ny computer fra Foxway. 

Laurids vinder for fleste indkørte kroner - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Igen i 2023 vinder Laurids hovedpræmien, en computer fra Foxway, han kørte mere end 14.000,- ind til foreningslivet i Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Da alle præmier var delt ud var der stadig mange mennesker, der blev tilbage på pladsen, også selvom de frivillige fra SGF Venner begyndte at pakke sammen. Der blev stadig langet hotdogs over disken fra pølsevognen, og fadøllene blev skænket i en lind strøm af de frivillige fra badminton afdelingen. 

Pølsevognen var fyldt af frivillige - Søften nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Hot Dogs skal der til, og på et tidspunkt i løbet af aftenen løb pølsevognen tør for Fransk Hotdog Brød, da var der allerede solgt mere end 300, så nye forsyninger måtte hentes og mere hjælp til pølsevognen, for den var meget populær. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det var først da mørket faldt på, at de fleste gik hjem, og i stedet trådte ungdommen frem på pladsen. Der var arrangeret posefest for de unge i det store telt, hvor de selv har egen alkohol medbragt, som bliver administreret af de voksne på stedet, så der ikke bliver drukket for meget. 

Mere end 60 unge havde købt adgang til festen i teltet, men mange af dem sad også uden for på bænkene og hyggede sig, og boksebolden blev benyttet flittigt.

Boksebolden var meget populær - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Da natten kom var det tid til fest i det store telt og udenfor var boksebolden meget populær blandt de unge mænd. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Keld Sterup fra SGF Venner var glad for at se, at rigtigt mange unge havde taget i mod tilbuddet om en fest fredag aften, og han var rigtigt glad for, at det var lykkedes at finde nogle forældre til at hjælpe med til at stå for arrangementet. 

Festlighederne fortsætter lørdag i Søften, hvor der er fodbold kampe hele dagen på pladsen, fodboldafdelingen skal fejre 50-års jubilæum og der er fest med levende musik i teltet lørdag aften.

Undskyld
Som journalist lærer du, at du skal være så objektiv som overhovedet muligt, og derfor afholder jeg mig selv ofte fra at skrive om lokale emner, når jeg selv er en del af historien. Det er jeg i det her tilfælde, som formand for SGF Venner, så hvis du finder artiklen en smule farvet af egne holdninger, så undskylder jeg på forhånd, men ligesom jeg lavede en reportage fra byfesten i Hinnerup den 11. august, så er det også vigtigt at skrive om det, når mange mennesker samles i Søften til en glædelig begivenhed.