Søndag den 15. januar var Søften-Foldby sognegård fyldt med mennesker det meste af dagen, da der først var Nytårsfest for  begge sogne og efterfølgende fernisering for lokale kunstenere fra Søften, Mølballe og Vitten.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Søften og Foldby sogne har en lang tradition for at holde nytårsfest for menigheden i midten af januar måned, og efter en ufrivillig pause på grund af corona, så var der pyntet flot op og mere end 66 tilmeldte var kommet til nogle timers hygge i festligt lag. Forinden havde de været til festgudstjeneste i Søften kirke, hvor den lokale sognepræst Jakob Fink havde holdt gudstjeneste og hvor organisten havde hyldet først nyligt afdøde Lise Nørgaard med temaet fra Matador og i postludiet sluttede af med Champagnegaloppen for at understrege den festlige stemning i kirke og siden sognegård.

De frivillige havde fået de mange gæster bænket og maden var klar da Mille Andersen fra Menighedsrådet bød velkommen og fortalte om eftermiddagenes program, hvor Michelle Olsen fra ´Den Store bagedyst` både havde lavet desserten, men også skulle fortælle om at være med i en så stor TV produktion som bagedysten er.

Maden - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Mad skal der til, og alle 66 deltagere i årets Nytårsfest tog godt for sig af retterne, inden det blev tid til at smage Michelle Olsens dessert. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Efter hovedretten var det tid til desserten, hvor Michelle havde brugt formiddagen på at ligge glace på de mange kager, som de fremmødte ret hurtigt blev glade for. Indledningsvis fortalte hun også om, at hun var meget nervøs over at komme til Nytårsfesten, som du kan se i denne korte video:

Michelle Olsen fortalte efterfølgende, at kagen var inspireret af den kage, som hun skulle lave i ´Den store jule- og nytårsbagedyst`, som hun for nyligt vandt, og derfor var det også passende at gæsterne til Nytårsfesten skulle smage den. 

Og smage gjorde vi, den smagte forrygende og snakken ved bordene forstummede helt mens kagen blev fortæret.

Desserten - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Tak for kage, Michelle Olsen, det var en sand fornøjelse. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Fra 880 til 240 til 8

Mens vi alle slog mave, så var det tid til at høre om Michelles vej til ´Den Store Bagedyst`. Michelle havde mistet sin mor i december 2020, og det var et kæmpe chock for hende, og hun havde det sådan, at der skulle ske noget andet i sit liv. Dagen efter begravelsen satte hun sig ned for at skrive en ansøgning til Bagedysten. Det var alt for langt over deadline for sæson 2021, men Danmarks Radio havde gemt den til den efterfølgende sæson, så hun blev inviteret til casting til sæson 2022.

“Der var 700 nogen og 80 ansøgere til at være med i ´Den Store Bagedyst`. Det antal blev barberet ned til 240 mennesker, der blev inviteret til den første casting, hvor vi skulle komme med vores kage. Der var ingen, der skulle bedømme den, men de tre castere skulle kigge på os og se, hvordan vi var sammen med andre mennesker. Vi var delt op i hold, og på mit var vi 32. Vi skulle vise kagen og lade de andre smage på den. Herfra var der otte, der gik videre til en samtale, og mit navn var det sidste, der blev råbt op, så der kom jeg til at råbe,” sagde Michelle med et grin til de fremmødte.

Til den sidste udvælgelse, der ville ansøgerne få en mail, hvis de var blevet vraget, og en opringning, hvis de var kommet gennem nåleøjet.

“Så det var en ret lang dag, den dag DR skulle give besked. Jeg havde set min mail igennem fra morgenstunden, men der var ikke kommet noget, så da opringningen endelig kom klokken 14, og stemmen i røret sagde, at han var fra DR, så begyndte jeg at råbe af glæde igen,” fortalte Michelle.

Undervejs i foredraget viste hun billeder frem fra alle optagelserne, og de mange prøve kager hun havde lavet undervejs. Hun havde ´Mesterbager forklædet` med til fremvisning, og hun røbede også, at hun slet, slet ikke havde set det afsnit, hvor hun selv var røget ud af Bagedysten, det havde været en hård dag at komme igennem i første omgang, så hun havde ikke lyst til at opleve den igen.

“At være med i Bagedysten er en kæmpeopgave i den periode optagelserne står på. Onsdag og torsdag er der optagelser fra morgen til aften, og når jeg kom hjem fra arbejde fredag, så brugte jeg tiden frem til søndag på at skulle lave en nyt kage, lave opskriften, tage billeder og fremsende den til DR inden søndag aften, så den var klar til ugen efter. Det var en hård tid, og jeg arbejde samtidigt, men der var stor opbakning hjemme fra min kæreste, heldigvis,” sagde Michelle.

Efter 30 minutter sluttede foredraget med store klapsalver fra de fremmødte inden kaffen blev serveret. Nytårsfesten havde en deadline for afslutningen denne søndag, da der klokken 16:00 skulle være fernisering for en ny kunstudstilling med lokale kunstnere fra Søften, Mølballe og Vitten.

Michelle fortæller - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der var helt stille under foredraget, hvor vi kom med bagom optagelserne til ´Den Store Bagedyst`, Michelle Olsen fortalte også, at hun har et helt specielt forhold til Søften, da hun boede i Søndermarken indtil første klasse. Hun har stadig familie i byen, og er altid glad for at komme tilbage. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Glas, sten, keramik og malerier

Klokken 16 var der mere end 40 mennesker samlet til fernisering i sognegården. Enkelte var gengangere fra Nytårsfesten tidligere på dagen, men de fleste var nye ansigter, der var kommet for at høre om de fem kunstnere fra lokalområdet.

Jacob Væggemose, der er formand for menighedsrådet, men også en af de fem udstillede kunstnere bød velkommen inden kunstnerens hver især fortalte lidt om dem selv og deres værker, mens tilhørerne nød et glas bobler og chips.

Faktaboks
Udstillingen fra de fem lokale kunstnere i Søften, Mølballe og Vitten kan ses i Søften-Foldby sognegård frem til den 12. marts 2023. Ellers er åbent følgende søndage fra klokken 15 – 16. Den 29. januar, 12. februar, 26. februar og 12. marts. Udstillingen kan også ses, til de arrangementer, der er i sognegården i perioden eller når sognegården er åben.

Hanna Mathiasen har i mange år lavet keramik efter Raku brændingsmetoden (læs mere om metoden her). Hanna har lavet keramik i 35 år, og har også undervist i det næsten lige så længe, og som hun sagde til de fremmødte, så er det aldrig for sent at gå i gang med ler.

Keramik lavet med Raku-brænding - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Hanna Mathiasen fortalte længe om de forskellige tekniker hun bruger, når hun arbejder med ler og Raku-brænding, så meget, at vi aftalte, at der kommer en selvstændig artikel i Søften Nyt om hendes liv med ler. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Merete Porup laver kunst i glas. Hun har arbejdet med glas i mere end 15 år, og blander forskellige farver sammen i de mange forskellige figurer hun laver. Hun er meget inspireret af de mange farver, figurer, sten og blomster i naturen, og meget af det hun laver kan også bruges i haven.

Glasblomster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Merete Porup laver meget forskelligt i glas, og de her blomster var meget populære og blev solgt ret hurtigt, men de bliver stående frem til udstillingens afslutning, hvor efter køberne for lov til at tage værkerne med hjem. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Karen Damsgaard-Bruhn kommer også i sognegården til daglig, da hun arbejder som kirke- og kulturmedarbejder, men som hun sagde til ferniseringen: 

Jeg er typen, der helst skal have noget i hænderne hele tiden, og gerne vil afprøve forskellige ting, så derfor er det forskelligt hvad jeg fordyber mig i. Jeg maler, tegner og filter, og lige nu derhjemme, har jeg kastet mig over papirsblomster. De her sten, jeg har med på udstillingen, de har også en særlig betydning for mig. De er lavet på et tidspunkt, hvor jeg havde noget modvind i mit liv. At male dem fik mig til at fokusere på alt det i mit liv, jeg er taknemmelig for. Derfor, hvis jeg oplever, at noget går op ad bakke, så tager jeg mine englesten frem, og vælger et af de ord, der er skrevet på andre af stenene, for at minde mig om alt det gode.” fortæller Karen.

Englesten - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Englesten og ord af Karen Damsgaard-Bruhn, hun lavede dem egentlig til sig selv, men under udstillingen kan alle komme og se dem og tænke over, hvad ord og motiver betyder for os.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Lissen Margaard Bendix lagde ud med at få os alle sammen til at grine, da hun påpegede, at hun ikke bor på kunstnervejen, som tre af de andre af udstillerne gør. Eller rettere Hjortevej i Søften, hvor Merete, Jacob og Hanna bor. Hun mente dog, at det nok gik alligevel og gik i gang med at fortælle om de malerier, som hun har med på udstillingen:

“Jeg har hygget mig i mange år med at male, og det er noget jeg gør for mig selv, men er glad når andre får noget ud af min kunst. Jeg maler med mine fingre, så der er maling alle steder, når jeg er i gang. Når jeg maler, så sidder jeg ikke og tænker, at nu vil jeg male en dame, der står med et krus, som I kan se her, det var faktisk en bakketop først inden jeg kom frem til det her,” siger Lissen mens hun viser billedet frem.

Lissen Margaard Bendix - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lissen Margaard Bendix lader ofte motiverne på hendes billeder komme frem af sig selv, det er ikke altid, at det hun vil male med sine fingre er bestemt, når hun står foran et tomt lærred. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Billedet hedder ´Vær hilset. Sæt dig og drik`, det står her i siden med runeskrift. For mig handler billedet om mødet med et andet menneske. Det siger noget om, hvordan vi møder og hilsner på hinanden. Siger vi: ”Vær hilset” i mødet med vores næste? Tager vi os tid til hinanden og sætter os og lytter til, hvad den anden har i sit ”bærer” ? Giver vi os tid til at ”drikke” af den hinandens bærer og hvad indeholder den andens bærer? Er det glæde, opmuntringer eller fx bekymringer? Hvordan modtager vi andres ”bæger”? Og hvad har jeg fx selv i mit bære, som jeg kan og vil tilbyde andre, at drikke af? Mit billede er ikke fantastisk malet, men det fortæller en historie, som vi kan dele med hinanden. Men det mest interessante er ikke, hvad jeg ser, men hvad andre ser og får ud af billedet, for billedet skulle gerne sætte en samtale i gang med dem, der ser det” siger Lissen, inden hun slutter af med at vi skal huske hinanden på, hvad vi faktisk kan tilbyde hinanden.

Jacob Væggemose er den sidste af de fem kunstnere der griber mikrofonen og fortæller om sin vej ind i at male, og de malerier, som han udstiller i sognegården i Søften.

Sædemanden - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Sædemanden hedder det her billede, som Jacob Væggemose har malet, og hvis du kigger godt efter, så står der en mand og strør nogle meget fine ting udover verden, fortalte Jacob Væggemose til ferniseringen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Han lagde for mange år siden ud med at male et portræt af sin datter, ud fra et billede, som han havde taget med et fotografiapparat inden hun rejste til Kenya. 

“Siden meldte jeg mig til et malerkursus i Hinnerup, som endte med en udstilling på biblioteket i Hinnerup, og de to jeg havde med dengang, dem kan I også se her i dag. Jeg lagde ud med at male meget tilfældigt, men det endte ud i noget, som ligner noget, og det med at udstille dengang var meget grænseoverskridende for mig. Det er det ikke længere, og jeg har taget en del kurser siden. Her på udstillingen kan I også se to portrætter af Benny Andersen og læse en af hans digte, hvis I skulle få lyst. Tilsidst vil jeg kun sige, at det også er muligt at købe noget af den udstillede kunst, og der hænger priser på det meste rundt i sognegården. Det er dog ikke alt, der er til salg,” siger Jacob, mens de tilstedeværende gav en stor hånd til kunstnerne og begav sig rundt i sognegården for at se de mange udstillede værker.

Kunsterne - Merete, Hanna, Karen, Jacob og Lissen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
De fem glade kunstnere var alle mødt frem til ferniseringen i sognegården den 15. januar, og de fortalte og viste deres kunstværker frem til alle tilhørerne. Kunsten kan ses frem til den 15. marts 2023. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.