Fredag den 19. august holdt SGF Venner det årlige sponsorcykelløb ved klubhuset på Neptunvej, og selvom vejrudsigten havde lovet regn hele ugen, så blev det en flot aften, med mere end 150.000 indkørte kroner til idrætsafdelingerne under Søften GF.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Klokken er 17:50, der er kun 10 minutter til at sponsorcykelløbet i Søften skal gå i gang. De fleste ryttere har allerede placeret sig bag målbanneret, mens der stadig er en hel del, der kommer cyklende ned af Neptunvej mod klubhuset, og enkelte mangler stadig at få deres nummer udleveret i teltet.

Holger og Mads - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Holger og Mads skulle deltage i sponsorcykelløbet for første gang, det glædede de sig meget til, og Holger på 9 vandt også en lodtrækningspræmie efter løbet. En præmie, som hans far måtte hente – 3 flasker rødvin. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

De sidste forberedelser er klar, Thomas Bak fra fodboldafdelingen har sat sig op i den store trailer, som Frode Laursen fra Vitten har stillet til rådighed. Thomas skal være speaker i det to timer lange løb. Charlotte Green agerer læge, hvis nogle deltagere kommer til skade og samtidigt skal hun være med til at udpege de cykelryttere, som er bedst udklædt.

Opløbsstrækningen er allerede fyldt af glade mennesker, med fadøl, vand og pølser i hånden, som spændt venter på at løbet skal gå i gang klokken 18:00.

På pladsen er der allerede nu kommet en hel del af byens borgere for at se på løbet, tale med venner og bekendte og bare hygge sig i den dejlige sommeraften. SGF Venner sælger øl og vand, slik og der bliver langet rigtigt, rigtigt mange pølser over disken i pølsevognen, hvor Lars og Jette trofast bruger tid på at hjælpe med at tjene penge til de lokale idrætsforeninger.

Smil og glade gæster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der blev grinet rigtigt meget fredag aften, heldigvis. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Inden for i klubhuset, der sørger Winni og Søren Peter for, at der er styr de sidste detaljer omkring cykelløbet, og at Sportstiming er sikre på, at alle cykelryttere bliver registreret med det korrekte antal omgange på de to ruter rundt i og uden for Søften.

Jeg går selv hen til målstregen igen, der er ikke lang tid til, at rytterne bliver sendt afsted. Det er Gert Nielsen fra ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen, der i år skal skyde løbet i gang, og jeg har fundet en hundeprop pistol frem, så løbet kan skydes i gang uden nogen kommer til skade (se video nederst i artiklen, red.)

Team Jumbo-Visma - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Team Jumbo-Visma er klar, og det bør det også være, når en af drengene har en onkel, der for ikke lang tid siden vandt Tour de France. Så skal drengene også være standsmæssigt klædt på, til Tour de Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Mads, Nanna, Sandra og Gert fra John Frandsen har taget en pavillon med, hvor de deler vand ud til de tørstige ryttere og de mange andre borgere, der kommer forbi og hepper i den varme aften.

Løbet er i gang

Der er trængsel i begyndelsen af løbet, når mere end 150 ryttere skal afsted samtidigt, og de allerhurtigste havde lagt sig allerforrest, så de kunne komme først afsted. Nu er det de mange fædre og mødre med deres børn, som stille og roligt defilerer forbi den store trailer og ud på ruten.

Glade cykelryttere - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Store smil var der masser af, da Gert Nielsen fra ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen skød løbet igang. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Efter syv minutter kommer den første rytter ind over målstregen efter den første runde på 3,5 km, det er journalistens ældste søn, som allerede har sat spurten ind på første omgang. Han fortsætter dog ufortrødent og kort efter følger de næste ryttere efter. 

Sådan går det minut efter minut, flere og flere ryttere kører flere og flere kilometer rundt i Søften. Ude på ruten står 10 officials og sørger for, at rytterne cykler den rigtige vej, og de enkelte bilister og busser kører stille og roligt på ruten.

Hele vejen rundt, er der også mange af byens borgere, der har sat sig i vejkanten og hepper på den mange ryttere, og rundt på ruten er der opsat flere boder, hvor tørstige cykelryttere kan få vådt og tørt inden den videre rute rundt i Søften. Team Favrskov Håndbold har sat en bod op lige over for Forsamlingshuset, hvor rytterne foruden for at få et rødt eller gult kort, kan få væskebalancen fyldt op inden den hårde bakke op ad Grønhøjvej.

Faktaboks:
For de læsere, som ikke ved, hvad sponsorcykelløbet i Søften går ud på, så handler det om, at rytterne først melder sig til løbet online. Derefter samler de sponsorer ind. Hver sponsor skal give minimum 2,- kroner per cyklet kilometer. Hver omgang på den korte runde er 3,5 km og den lange er 10,5 km. Så alt efter, hvor langt rytterne cykler, så går der et antal kroner i klubkasserne hos idrætsforeningerne. For det er rytterne selv, der bestemmer, hvem af foreningerne under Søften GF der skal modtage pengene. I de sidste mange år, der er der cyklet mellem 100.000 og 200.000 kroner ind på de to timer.

Jyllandsserien spiller samtidigt

Tilbage på pladsen er der ikke helt fyldt op endnu, selvom der er køer foran øl og pølsebod, så er der stadig en hel del mennesker der går frem og tilbage til fodboldkampen, der er i gang i ´Gryden`, som opvisningsbanen på idrætsanlægget hedder.

Her er det bedste herrehold i Søften i gang og spiller mod Aalborg Chang. Det er en spændende kamp, og en hel del tilskuere står og hepper på de lokale helte, som også ender med at gå sejrrigt ud af kampen. 2 – 1 vinder Søften til stor glæde for tilskuerne og spillerne på banen.

Jyllandsserie herrerne i fuld koncentration - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jyllandsserie herrerne spiller mod Aalborg Chang, og kampen er spændende helt til slut. Heldigvis løber Søften af med sejren. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Thomas sidder stadig og kommenterer på de mange ryttere, som kommer gennem målområdet, nogle står af efter 1, 2, 3 eller fem runder, andre fortsætter. For mange gælder det om at kunne køre så mange runder, som overhovedet muligt, og for andre at køre et par stykker. Der er masser af opbakning fra tilskuerne, og flere er også klædt ud. Der er gode præmier til de bedst udklædte.

På pladsen er der gratis kaffe og kage, det er Ivan og Birte, der er journalistens naboer, og er en del af de mange frivillige til cykelløbet, der har lavet kaffen og sørget for at gøre de mange kager klar, som andre frivillige i Søften har bagt. Kort tid efter Jyllandsserien er færdig med at spille, der er kagerne også væk.

Da klokken nærmer sig 20:00, er der ikke ret mange cykelryttere, der ønsker at køre en runde mere. Løbet bliver heller ikke skudt af præcist klokken 20, der er bare ikke flere ryttere, der må køre ud på flere runder.

20:14 er den sidste kommet ind, og Winni og Søren Peter går i gang med at finde ud af, hvem der har kørt flest penge ind i de forskellige aldersgrupper.

Winni, Søren Peter og Heidi tæller sammen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Winni, Søren Peter og Heidi er igang med optællingen. De skal sørge for at alt går rigtigt til for sig, inden der kan deles præmier ud. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Præmier i massevis

Nu er det tid til at ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen skal give en check til SGF Venner. I 2021 indgik Vennerne og John Frandsen indgik en sponsoraftale, der betyder, at for hvert hus, der bliver sat til salg i Søften gennem John Frandsen, der får Vennerne 1.000,- i sponsorstøtte. Det har på et år givet 28.000,- kroner til Vennernes kasse, og Gert fra John Frandsen er så glad for aftalen, at den fortsætter.

Gert Nielsen fra John Frandsen fortalte efter cykelløbet, at sponsoraftalen med SGF Venner fortsætter. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Efter overrækkelsen af den store check er det tid til at uddele de mange lodtrækningspræmier blandt de mange ryttere, samt præmier til de bedst udklædte ryttere.

20:37 er resultatet på plads, og Heidi og Charlotte kan begynde at uddele præmier til de cykelryttere, der i forskellige årgange har kørt flest sponsorkroner ind.

Den første præmie, der bliver uddelt er for flest indkørte kroner af alle, og her er det igen Laurids, der igen igen, bliver nummer et. I 2022 har han kørt mere end 14.000,- kroner ind til Vennerne, og han bliver præmieret med en computer fra DCC.

Laurits havde igen kørt flest penge ind til cykelløbet - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Laurids vandt igen for flest indkørte kroner, en fantastisk præstation og med mere end 14.000,- indkørte kroner, der var han langt foran nummer to på listen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ellers bliver der uddelt præmier til 1., 2. og 3. pladser i forskellige alderskategorier, og der er stor glæde at se hos de mange vindere.

Får vi også en præmie? - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Team Jumbo-Visma var klar ved målstregen, da løbet blev skudt igang, og de står også forrest ved præmieoverraskelsen, og der var også en rytter eller to fra holdet, der vandt en præmie. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Klokken har nu passeret 21:00, og mange børnefamilier er begyndt at sive fra pladsen og tage hjem, det er fuldt forståeligt, for der er mange trætte ansigter blandt de mange, der har cyklet.

Det eneste, der mangler nu er kun at blive råbt op, hvor mange penge, der er blevet kørt ind på de to timer. Det viser sig, at der er kørt mere end 153.000,- kroner ind på to timer, og med de 28.000,- kroner fra John Frandsen oveni, så har det været en god dag for SGF Venner og hele Søften.

Det, der nu mangler efter en lang dag på pladsen, er at kasseren Hans Jørgen får talt omsætningen op, som boderne har solgt for, og så overdrage boder og telte til fodboldafdelingen, som holder hygge på banerne hele lørdag.

De frivillige bag SGF Venner går hjem klokken 22:30, men skal mødes igen dagen efter for at rydde op, så pladsen foran klubhuset igen kan ligne sig selv efter en festlig dag med cykelløb.

Her kan du se et udpluk fra cykelløbet fredag den 19. august 2022. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Undskyld
Som journalist lærer du, at du skal være så objektiv som overhovedet muligt, og derfor afholder jeg mig selv ofte fra at skrive om lokale emner, når jeg selv er en del af historien. Det er jeg i det her tilfælde, som formand for SGF Venner, så hvis du finder artiklen en smule farvet af egne holdninger, så undskylder jeg på forhånd, men ligesom jeg lavede en reportage fra byfesten i Hinnerup den 12. august, så er det også vigtigt at skrive om det, når mange mennesker samles i Søften til en glædelig begivenhed.