Fredag den 20. maj var det for første gang i tre år muligt igen at holde den traditionelle sidste skoledag på Præstemarkskolen i Søften. Hvor de unge mennesker kunne klæde sig ud, lave underholdning for de andre elever og kaste karameller i hver eneste klasse på skolen, og afslutte med den traditionelle fodboldkamp mod lærerne og blive våde i vandkampen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lydniveauet er rimeligt højt, da jeg kommer til “Mødestedet” på Præstemarkskolen. Dengang for 35 år siden, da jeg selv gik her, da hed det kantinen, men den er flyttet, så nu sidder alle 9. klasserne og venter på at spise morgenmad på deres sidste skoledag.

Skoleleder Berit Thaarup vener på at byde velkommen til eleverne, mens de sidste finder deres plads. Alle er klædt ud i mange forskellige kostumer. Rundt ved bordene er der dommere, karatekæmpere, en ishockeyspiller, bier og mange andre fantasifulde udklædninger.

De har alle en lang dag foran sig med morgenmad, underholdning med lærere og andre elever, den klassiske karamel kastning på skolen, fodboldkamp og vandkamp med lærere og elever, og senere er der aktiviteter og fest på Rønbækskolen i Hinnerup.

Cobra Kai - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Karate og bier var ikke de eneste temaer blandt de mange udklædte 9. klasseseleveer. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Da Berit har budt velkommen, spørger jeg hende om, hvordan fornemmelsen er på skolen denne sidste skoledag:

“Det er altid en dejlig dag, når vi har sidste skoledag på Præstemarkskolen, og jeg er glad for, at det endelige kan lykkes at holde den igen, som vi kender det. De sidste par år har vi haft den ene nedlukning efter den anden, så det er dejligt at eleverne er tilbage. Jeg kan se, at de glæder sig, og vi fra skolen vil gøre vores til, at de alle får en rigtig god sidste skoledag,” siger Berit.

For enden af 9.a´s bord sidder Cecilie Mouridsen og taler med sine veninder og en af klassens lærere, Anders Bruunsgaard. De sidder og hygger sig med rundstykker og juice, og snakker om løst og fast. Der er ikke så mange af eleverne, der har lyst til at udtale sig til Søften Nyt, men Cecilie Mouridsen fra 9.a vil gerne sige et par ord:

“Det er virkeligt fedt, at det nu er den allersidste skoledag i dag. Det er noget jeg har set frem til i mange år, nok allerede fra jeg startede i Kærhuset, eller i hvert fald siden jeg vidste, hvad sidste skoledag var. Jeg har glædet mig til, at det endelig er vores tur til at kaste karameller til de andre elever, men forinden skal vi underholde syvende og ottende klasserne. Vores klasse skal lave noget stormesteragtigt i gymnastiksalen, og de andre klasser har også lavet noget, som jeg glæder mig til at se, siger Cecilie, inden jeg tager fat i en af lærerne, Anders Bruunsgaard.

Anders, hvordan har du det med, at det nu er sidste skoledag for de elever, du har fulgt de senere år?

“Dejligt, men det har været særligt de sidste tre år, da de har været i skole on og off på grund af corona. Så vi har ikke været lige så meget sammen med eleverne, som vi ellers er i udskolingen på Præstemarkskolen. Eksamenstiden i år er også anderledes. Der er ikke den samme stemning, som vi kender fra tidligere, fordi de ikke skal til så mange eksamener, men det skal ikke ødelægge den gode stemning, vi har her i dag på skolen. Det er nogle dejlige unge mennesker, som jeg gerne vil have brugt noget mere tid sammen med, men sådan skulle det ikke være,” siger Anders, inden jeg forlader dem for at finde en god plads i gymnastiksalen, hvor eleverne skal i gang med underholdningen.

Cecilie Mouridsen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Cecilie, hendes veninder og Anders Bruunsgaard hygger og snakker om løst og fast inden underholdning, karamelkastning og vandkampen senere på dagen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Stormester på storskærm

Karamelkastningen var allerede så småt i gang i gymnastiksalen da Udskolingsleder Anders Riishøj bød velkommen til lærere og elever, og kort tid efter startede 9.a med deres underholdning. 

De havde kopieret konceptet Stormester fra TV2, hvor fire lærere var udvalgt fra årgangen, som blev sendt rundt på skolen for at finde forskellige ting, der betyder noget for dem og skolen i dagligdagen. For at alle i salen kunne følge med i løjerne, blev hver lærer udstyret med en elev, der skulle følge dem rundt på skolen med en mobiltelefon, så alle i salen kunne følge med på storskærmen, hvor og hvad lærerne brugte tiden på at finde på skolen.

Lærerne var Anders, Mette, Mikkel og Ella, som hurtigt kom afsted, og et gennemgående tema i de ting, som de havde med tilbage var kaffe, kaffe og mere kaffe. Tilbage i salen igen blev dommerkomiteen fra 9.a enige om, at det var Mikkel der vandt. Han havde taget kaffe og brød med tilbage, og han var også den første tilbage i salen af lærerne. På de efterfølgende pladser var det Ella, Anders og Mette, de sidste to fik prædikatet meget kedelige i de ting, som de havde med tilbage, det faldt ikke helt i god jord, at en af de ting Anders havde fundet vigtig var en bog fra biblioteket.

Der spilles stormester - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lærerene gør deres for at vinde de indlagte konkurrencer i underholdningen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Næste konkurrence var, at eleverne skulle finde en elev, hvis navn startede med K. Her havde to af lærerne også problemer, da de fandt en elev med et kælenavn, og det mente dommerkomiteen ikke kunne helt godkendes. Her vandt Anders, fordi han hurtigt havde fået Kamille fra en af syvende klasserne til at komme op på scenen.

Den sidste konkurrence var, at de fire lærere skulle tegne en elev på tid, her lykkedes det Anders at vinde igen, så han vandt hele konkurrencen, og fik tilslut ikke prædikatet at være kedelig ret længe ad gangen.

Mens eleven blev tegnet fik han muligheden for at kommentere på de fire lærere, og den kommentar, der fik det største grin og bifald fra salen, var da han kommenterede på at Anders ikke var helt fair, da han havde givet en lav karakter dagen forinden, om det siger mest om eleven eller om Anders, ja det må stå uvist i denne sammenhæng.

Lærerne tegner - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Kommentarer, grin og bifald fra salen var der masser af gennem hele underholdningen i gymnastiksalen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Karameller skal der til

En stor del af traditionen bag sidste skoledag er den obligatoriske rundtur for eleverne til de yngre klasser, hvor rigtigt mange kilo karameller bliver kastet rundt på skolen. Til stor glæde for de mange, og som jeg ved selvsyn kunne konstatere på vejen rundt, så var der også intens kamp at få indsamlet flest muligt karameller rundt i klasserne.

Der var heldigvis rigeligt af dem, og lærere og elever rundt i Tofthuset tog også koste og andre remedier i brug, for at få de mange karameller samlet sammen, inden undervisningen igen skulle fortsætte denne fredag formiddag.

Karameller - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det var det samme syn i alle klasser, store mængder karameller lå efter følgende på gulvene rundt på skolen, men de blev hurtigt samlet sammen af elever og lærere. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

I de to andre huse på skolen, Kærhuset og Bakkehuset, der tog de udklædte elever sig god tid, så alle fik de karameller, som de ønskede, og jeg er ret sikker på, at der er mange af de mindre årgange som kom hjem med sukkerchock eller ondt i maven, selvom lærerne og pædagogerne var gode til at samle sammen, så klasserne internt kunne dele de mange kilo karameller med hinanden.

Salamanderne - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Hos Salamanderne i Kærhuset havde flere taget cykelhjelmen i brug for at indsamle de mange karameller. Foto. Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Da eleverne havde været hele vejen rundt, så var det tid til at karavanen traditionen tro skulle forbi Børnehaven Engen. På vej derned fik jeg følgeskab af Anders Bruunsgaard igen, der selvfølgelig var glad for at have vundet konkurrencen i Stormester, men også gerne ville knytte en kommentar mere til det vi havde talt om tidligere på morgenen:

“Hvert tredje år er jeg med til at sende en ny årgang afsted ud i livet, og det er da lidt underligt at skulle sige farvel til de unge mennesker, som har præget ens eget liv de sidste tre år, og som jeg også har prøvet at give noget til deres liv gennem undervisningen. Det er heldigvis en flok glade børn, som også gennem deres opførsel i dag virker til, at være klar til at skulle videre i livet fra Folkeskolen. Jeg glæder mig på deres vegne, og selvfølgelig også til at tage i mod et nyt hold efter sommerferien, siger Anders, mens vi går ned til børnehaven Engen, som er sidste stop på dagens karameltur for 9. klasserne, inden de skal have den obligatoriske fodboldkamp mod lærerne på skolens fodboldbane.

Her stod de fleste af børnehavebørnene klar med lys i øjnene, da eleverne, meget pænt og uden at ramme de mange børn, kastede karameller ind over hegnet til børnehaven.

På vej tilbage til skolen igen, mens vi går på Engen midt i byen, der kommer jeg i snak med Mikkel Frikke fra 9.b, som også gerne vil tale lidt om, hvad sidste skoledag betyder for ham:

“Nu er vi færdige, vi skal ikke i skole mere før sommerferien. Det har jeg ventet rigtigt længe på, selvom eksamen også lige skal overståes først, men i dag skal vi bare nyde at vi er færdige, og hygge os sammen,” siger Mikkel, inden han og mange andre elever kaster de sidste karameller hen til de mange dagplejebørn og dagplejemødre, som også har stillet sig op på ruten i dag, for at sige hej og få nogle af de mange karameller.

Mikkel Drikke - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Mikkel Frikke havde ikke mange karameller tilbage da børnehaven Engen var besøgt, men det var også sidste stop på karamelkastnings turen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Fodbold og vandkamp

En hel del af Præstmarkskolen elever var troppet op for at se den traditionsrige fodboldkamp, hvor eleverne for sidste gang har mulighed for at tryne lærerne. Vejret var stadig med eleverne da fodboldkampen blev skudt i gang med den meget overdimensionerede bold. Der var også lidt flere målmænd på plads i hvert mål, men det lykkedes nu spillerne flere gange i kampen at score i begge ender af banen, men kampens resultat viste også, at det lykkedes for eleverne at vinde, selvom det ikke helt passede de mange lærere på og uden for banen.

Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Så var det tid til vandkamp, og alle havde lov til at være med, og ledelsen på skolen havde været så forudseende at iklæde sig regntøj, men lige lidt hjalp det, Berit Thaarup og mellemtrinsleder, Jacob Svith Petersen, kunne ikke undgå at gå lidt vand på sig, men heldigvis tog alle det med et smil.

Berit og Jacob - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
God idé med regntøj, selvom det ikke regnede, men der blev også kastet meget vand rundt på store og små under vandkampen sidste skoledag – Her er det Berit Thaarup og Jacob Svith Petersen der styrer vandposten.. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Selvom Anders Bruunsgaard tidligere på dagen havde vundet både Stormester konkurrencen, og han havde været en god støtte for de mange elever rundt på karamelturen, så var der enkelte, der synes at han også skulle have en omgang vand, så endte sidste skoledag for ham ret meget gennemblødt.

Anders Brunsgaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Anders havde taget ekstratøj med på arbejde i dag, og det viste sig at være en god idé, efter at flere elever havde været efter han med vand. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Klokken nærmede sig nu 12, og det var tid til at sige farvel til eleverne, som nu enten skulle hjem og skifte til tørt og rent tøj, eller hvis de ikke var våde skulle afsted mod Hinnerup, hvor resten af sidste skoledags aktiviteterne skulle foregå sammen med andre 9. klasser fra Hinnerup.