Mere end 25 elever og lærere var samlet i skolekøkkenet på Præstemarkskolen for at bage julekager med Rosa fra ´Den Store Bagedyst`, men selvom Rosa ikke dukkede op på grund af snestormen udenfor, så fik elever og lærere bagt julekager til den store guldmedalje onsdag den 1. december 2021.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Det var en flok forventningsfulde elever, der skulle i gang med dagens julebagning i 6.a i skolekøkkenet, og selvom Rosa fra ´Den Store Bagedyst` ikke kunne komme og hjælpe til, fordi hun sad fast i sneen på vej til Søften, så forsvandt ærgrelsen hurtigt, fordi de kun havde små to timer til at blive færdig med julekagerne.

Kirsten Kragsild Pedersen, der er Madkundskabs lærer på Præstemarkskolen i Søften, fik hurtigt delt opskrifter ud til eleverne i de grupper, som hver især skulle lave de forskellige kager, så de kunne komme i gang.

“Eleverne skal bage adventskranse, jødekager og fedtfattige julekugler de næste par timer. Normalt har de tre timer til det, men i dag er det lidt anderledes, da det i anledning af 1. december står den på juleri for klassen hele dagen,” siger Kirsten, inden hun giver de første dessiner til eleverne om, at de skal passe på at mælken ikke er for varm, når de rører gæren i, for ellers kommer kagen ikke til at hæve.

Der kom hurtigt flere spørgsmål fra eleverne, “Hvad er Hjortetakssalt, og hvor finder jeg det henne?” og “Må vi godt spise noget af chokoladen?”.

Ingredienser skal måles op - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Ingredienser skal der til, og de skal være nøje opmålt, for at kagerne bliver gode. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

En af de lærere, som normalt ikke deltager i madkundskabsundervisningen, Jesper Laursen, skulle i dagens anledning også gå til hånde i køkkenet. Han blev hurtigt omringet af eleverne, når de havde brug for hjælp, men han kunne samtidigt også godt fortælle om det anderledes program denne dag:

“Vi har i de første timer i dag lavet julepynt, pyntet juletræ og lagt kalendergaver under træet, som de i løbet af december skal skiftes til at trække. Når vi er færdige med at bage i dag, så skal vi tilbage i klassen igen og spise frokost og nyde julekagerne,” siger Jesper inden han minder eleverne om, at de skal huske at vaske hænder, inden de går i gang med bage.

I en anden gruppe hjælper Nicoline Husted til, hun underviser til daglig i matematik, men i dag hjælper hun også til i køkkenet, så eleverne husker at følge opskrifterne og få det bedste resultat ud af deres anstrengelser.

Nicoline Husted hjælper til - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Nicoline Husted hjælper til i køkkenet, selvom hun egentlig er matematik lærer. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“På en sådan julehyggedag, der får eleverne også lov til at se en julefilm i timerne efter frokost, og så har vi en konkurrence i Bakkehuset (bygningen hvor mellemskolingen foregår på Præstemarkskolen, red.), om hvilken klasse, der kan pynte det flotteste julevindue. Så det skal elverene gøre, når de er færdige med at spise deres julekager og se film,” siger Nicoline.

Samarbejde
Elias, Filip og Jonas er alle tre kommet godt i gang med opskriften, og de nyder at skulle bage:

“Det er pisse fedt at være i skolekøkkenet og bage, for så slipper vi for almindelig skole,” siger Jonas med et smil på læben inden Elias tager over:

“Normalt laver vi almindelig mad her i køkkenet, når vi har madkundskab, men det er også rart at få lov til at bage kager, smage på ingredienserne og så spise kagerne bagefter,” siger Elias, men han tygger på et lille stykke chokolade, som egentlig skulle være brugt til kagerne.

Jesper Laursen, Jonas, Filip og Elias - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jesper Laursen holder øje med, at Jonas før rørt ingredienserne til en dej, og Filip og Elias sikrer, at de husker det hele. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ved et andet bord står Lise og Cassandra. Lise er barnebarn af Rosa, og hun og Cassandra havde glædet sig til at bage med Rosa.

“Det er lidt træls, at Rosa ikke kunne være her, for sidste gang hun var her og bage med os, der var jeg syg, så jeg havde glædet mig til at møde hende. I stedet er det så fedt, at det nu er december, for så kan vi julehygge i klassen,” siger Cassandra, mens hun er i gang med at lave dej.

Lise står og kigger på dejen i skålen, og fortæller om, hvilken kage de skal lave i deres gruppe:

“Vi skal lave en adventskrans, og det er der ingen af os, der har prøvet før, så det er vi lidt spændte på. Jeg er rigtigt glad for at være her i køkkenet, for så skal vi ikke have almindeligt skolearbejde, det er rart også at lave andre ting i skolen, og jeg elsker også december, for så er det snart jul,” siger Lise.

Lise og Cassandra - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lise og Cassandra vil være het sikre på, at dejen til adventskransen får den rigtige konsistens. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Duft af kager
Det er tydeligt at se, at eleverne kender hinanden godt, og larmen er heller ikke så høj i køkkenet, når de arbejder koncentreret sammen. Nogle af grupperne arbejder hurtigere end andre, og de første adventskager kommer i ovnen, så snart de er færdige med at hæve.

Jesper, Catrine og Kirsten - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der skal være plads til lidt sjov og ballede, når der laves julekager mener Catrine, her flankeret af Jesper Laursen og Kirsten Kragsild Pedersen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det varer ikke længe inde det dufter af kage, og imens bagningen foregår, så er der andre, der laver jødekager og ruller julekugler.

Josefine og Christoffer - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Josefine og Christoffer lægger sidste hånd på deres kager. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Emil - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Julekugler skal der til – her er det Emil der ruller de sidste færdige…og de smagte godt kan journalisten hilse at sige. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

De første grupper er i gang med opvasken, for når der bages, så skal der også ryddes op, for det er også en del af arbejdet og læringen i skolekøkkenet, og her hjælper lærerne ikke til, andet end at komme med en kommentar, hvis skåle og de ting, som er brugt i køkkenet, ikke er helt rene efter opvasken, men så er er ikke andet for end at prøve igen.

“Normalt underviser jeg eleverne i dansk, natur og teknik og idræt, men det er rigtigt hyggeligt og sjovt at være med i andre fag, og se hvordan de er, når jeg ikke har dem, og her kan jeg også smage på alle de dejlige kager, som de bager,” siger Jesper med et smil, inden han skal hjælp nogle drenge med at tage deres kager ud af ovnen.

Elias og Filip hygger sig med opvasken - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der må godt grines lidt, selvom det mest er kedeligt at vaske op synes Elias og Filip. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

For dagens julekagebagning er ved at være slut, og mens journalisten får lov til at få en smagsprøve af jødekager og julekugler, så er flere af eleverne enige om, at selvom Rosa ikke kom i dag, så har det været hyggeligt at bage julekager, men nu glæder de sig til at spise dem, mens de skal se julefilm i næste time.

Adventskranse julekagen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det lykkedes for eleverne at lave en opskrift om til en adventsjulekage. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.