Den 1. april startede Anne-Mette Rahbæk som optiker hos Hinnerup Optik og Guld, efter den mangeårige indehaver og medarbejder Lars Enø havde solgt sin andel af forretningen til Louise Hasager Munch og Benny Kvistgaard. Anne-Mette er oprindeligt fra Søften, så hun føler det som om at være kommet hjem igen, efter hun blev ansat.
Anders Godtfred-Rasmussen
Anne-Mette Rahbæk tager i mod i optikerforretningen i Hinnerup. Der er briller i den ene side af forretningen, og smykker og ure i den anden. I mens hun byder mig velkommen, og følger mig ud i baglokalet, hvor interviewet skal foregå, fortæller hun om, at hun har skullet vænne sig til at sælge mere end kun briller og kontaktlinser.
Her sidder Louise Hasager Munch og venter, hun er sammen med Benny Kvistgaard medindehaver af Hinnerup Optik og Guld. De har for nyligt sagt farvel til Lars Enø, der har solgt sin andel af forretningen til Louise og Benny, og så har de i stedet ansat Anne-Mette Rahbæk som optiker i forretningen.
Hvordan fik du jobbet, Anne-Mette?
Jeg blev ringet op af Benny, fordi vi kendte hinanden fra tidligere. Jeg havde slet ikke forestillet mig på det tidspunkt, at jeg ville prøve at arbejde i en anden optikerforretning. Jeg sendte dog en ansøgning afsted og blev kaldt til samtale. ,” siger Anne-Mette med et smil.
Louise smiler også, fordi det endte med at de ansatte Anne-Mette:
“Vi havde 13 ansøgere til stillingen, men i Anne-Mette har vi fundet den helt rigtige optiker. Der er mangel på optikere i Danmark, men vi er en eftertragtet butik, så vi er glade for at Anne-Mette er startet her, og det går rigtigt godt her den første måned,” siger Louise.
Anne-Mette er fra Søften, så hun kender lokalområdet og mange af kunderne allerede:
“Det føles næsten som at komme hjem igen. Jeg bliver ofte spurgt, men jeg spørger også kunderne, fordi jeg kender dem fra tidligere, og så taler vi også sammen om det. Det kan fx være gamle klassekammerater. Jeg synes, at det er megahyggeligt. Det var også det, jeg håbede, at det kunne, ved at komme tilbage til noget, der føles som mit hjem,” siger Anne-Mette.
Hvad var det, der tiltrak dig ved at skulle arbejde her?
“Det lokale kendskab, og de personlige relationer. Når du arbejder i en butik i Aarhus eller en anden større by, så er du bare et nummer i mængden. Her får jeg lov til at være med i hele processen, fra synsprøven til udleveringen. Her bliver jeg spurgt om, om det også er mig, der kommer til at udlevere brillen, fordi de er glade for den service, jeg giver dem,” siger Anne-Mette.
Hun er også overrasket over, at hun får lov til at være med til at udvælge stel fra leverandørerne:
“Det har jeg ikke været vant til fra den tidligere forretning, jeg arbejdede i. Her bliver jeg spurgt, og jeg er med til at vælge stel. Hvis der er problemer med et stel, så er jeg også med til at løse det. Det bliver jeg også klogere af og kommer mere i dybden med produkterne,” siger Anne-Mette.

Mere end bare sælgere
I samtalen med Anne-Mette og Louise kommer vi flere gange ind på det med den personlige relation, at den er vigtigt.
“Det er vigtigt for os, at give kunderne en god oplevelse og en fantastisk service, når de er her. Vi er meget mere end bare sælgere. Først og fremmest er vi fagpersoner, men vi kommer også ret tæt på vores kunder. Fordi vi har nogle meget personlige spørgsmål vi skal stille dem, når vi sidder i synsprøverummet, så vi er sikre på, at vi kan hjælpe dem bedst muligt,” siger Louise.
Anne-Mette nikker til Louises ord og tilføjer:
“God kundeservice er også, når vi giver folk en god oplevelse, så de får lyst til at komme igen, og ikke bare for at købe noget, men også for at komme og sige hej, når de er i nabolaget, ” siger Anne-Mette.
Hvordan har det været ikke kun at skulle sælge briller og kontaktlinser?
“Det har og er rigtigt spændende. Jeg er rigtig glad for min faglighed som optiker. Jeg er meget stolt af det jeg laver, men det er også fedt at kunne noget andet. Jeg ved godt, at jeg er ung, og nogle af de ældre kunder spørger nogle gange om jeg er gammel nok til at tage en synsprøve. Når jeg så også kan skifte et batteri og en urrem og vejlede dem i smykker, så kommer respekten fra de ældre herrer ret hurtigt,” siger Anne-Mette med et smil.
Hvad er det mest spændende i dit arbejde?
“Det hele, fordi der er ikke nogle mennesker syn, der er ens, og det er sjældent nogen, der har brug for den samme synsløsning som deres nabo. Her kan vi tilbyde mange forskellige synsløsninger. Briller er blevet en accessoires efterhånden, og så gælder det også at kunne vejlede godt om det. Flere kunder vil gerne have flere forskellige briller, fordi de gerne vil udtrykke deres personlighed, alt efter hvad de skal eller hvilken sport de dyrker,” siger Anne-Mette.
Jeg giver lidt af mig selv
brillen passer dem. Kunderne skal føle sig set og hørt.
“Du skal være god til at lytte og lære at kende kundens behov. Det nytter ikke, at du giver kunden en brille, der ikke sidder godt, eller som ikke passer vedkommende. De er også ambassadører for os, når de forlader forretningen, så de skal have det rigtige produkt hver gang,” siger Anne-Mette.
Louise er enig:
“Kunderne lytter meget til, hvad vi fortæller dem og rådgiver dem om. Jeg giver også lidt af mig selv hver eneste gang, så kunden føler sig set og hørt. Nogle gange kan du også give en lille og kærlig reprimande, hvis du kan se, at kunden bruger brillen forkert. Heldigvis lytter de fleste til, hvad vi siger,” siger Louise med et smil.
Det er i sidste ende altid kundens valg siger de begge, men de hjælper gerne, også hvis de kommer ind med en knækket brille:
“Hvis den ikke kan repareres, så kan glassene måske slibes over i et andet stel, eller vi kan lave en eller anden midlertidig løsning, indtil en ny brille kan blive lavet. Vi har værksted. Jeg er uddannet efter den gamle skole, så vi har også nogle flere maskiner i huset, så alt ikke skal sendes ud og repareres,” siger Louise.
Digitale briller
Vi går ud i forretningen, fordi Louise vil gerne vise mig en ny type briller, som de har fået hjem.
“Vi er en af de få butikker i Danmark, som har fået de her briller hjem. De er fra Even Realities, hvor du i glasset kan få beskeder. De kan også bruges til navigation, hvis du er ude og gå en tur, i et område du ikke kender. Der er også en AI-assistent, du kan stille spørgsmål til. Det er noget helt nyt, som vi ikke har haft før,” siger Louise.

Anne-Mette tror også, at der kommer mere og mere teknologi til brillerne, men at der altid vil være brug for fagpersonen bagved.
“Det er da smart, at dine briller kan optage et foredrag du er med til på dit arbejde, og så kan du få det udskrevet bagefter, det synes jeg, men selve brillerne skal du også kunne se gennem, og du skal have den rigtige styrke. Maskiner kan rigtigt meget i dag, men det er os som optikere, der skal bruge dem og vejlede dig i den rigtige synsløsning, og det vil der altid være brug for,” siger Anne-Mette.
Her til sidst, hvordan er det at have fået nye kolleger?
“Det er fantastisk, vi er som en familie her i Hinnerup Optik og Guld, og allerede her efter en måned føler jeg mig virkelig som en del af den. Det er helt sikkert det rigtige valg for mig, og så passer arbejdstiderne mig godt, så jeg kan få familielivet ved siden af til at fungere,” siger Anne-Mette.

Søften Nyt har brug for reaktioner fra dig som læser, også hvis du selv har en god historie, der mangler at blive fortalt. Så skriv til redaktion@softennyt.dk eller ring til redaktionen på 81 11 01 90, hvis du har ideer til, hvad vi skal undersøge eller skrive om. Tak fordi du læser med.