Søndag den 8. september bliver der i hele Danmark samlet ind til Scleroseforeningen, og selvom formanden for foreningen her i Favrskov, Jeppe Lundorf, ikke selv er ramt af sclerose, så har han et familiemedlem der er, og derfor er han også frivillig i Scleroseforeningen og opfordrer alle til at støtte op om Landsindsamlingen.
Af Anders Godtfred-Rasmussen
Søften Nyt møder Jeppe Lundorf på hans arbejdsplads hos Østjysk Vin i Hinnerup, her har han sat kaffe og vand frem til et interview omkring, hvorfor han selv er frivillig i Scleroseforeningen, og at det er vigtigt, at borgerne i Favrskov bakker op om Scleroseforeningens Landsindsamling den 8. september.
Jeppe, hvorfor er du formand for Scleroseforeningen i Aarhus, Skanderborg og Favrskov?
“Jeg er aktiv i lokalforeningen, fordi min far blev ramt af sclerose for fire år siden, og da jeg derigennem kom til at lære mere om sygdommen, så ville jeg også gerne være frivillig og støtte op om det gode formål, som Scleroseforeningen står for. Jeg vil gerne give noget tilbage, for det er en sygdom, der kan ramme os alle, og det er faktisk primært yngre mennesker mellem, der bliver ramt,” siger Jeppe.
Han forklarer, at sclerose er en sygdom, der svækker centralnervesystemet i kroppen, og oftest rammer personer mellem 20 – 40 år, som ellers har hele livet foran dem.
“Hos min far var det først i 70-års alderen, at han blev syg, så det er lidt atypisk, men der er heldigvis meget hjælp at hente gennem Scleroseforeningen, og min far har også været på et to ugers ophold, hvor han lærte meget om kost, motion og hvordan han lever med sygdommen. Han var heldigvis meget begejstret for at være med, og jeg hjalp ham også til at blive medlem af foreningen,” siger Jeppe.
Hvordan hjælper du din far?
“Han har gode dage, hvor han er en almindelig aktiv 74-årig, og så har han dårlige dage, hvor han er træt, og har store problemer med korttidshukommelsen, og han har svært ved at formulere sig. Han har altid været meget aktiv i sit liv, og var salgsdirektør, da han arbejdede. Så det er svært for ham, at han nu ikke kan rumme så mange mennesker på en gang længere, det er hårdt for ham psykisk,” forklarer Jeppe.
Jeppe har også hjulpet sin far med i en Herreklub i Aarhus, hvor mænd, der er ramt af sclerose kan komme og mødes til forskellige aktiviteter.
“Det er primært mænd mellem 40 og 80, der dukker op til møderne, men alle er velkomne, og du behøver ikke bo i Aarhus for at deltage i Herreklubben. Min far er rigtigt glad for det, for her har han mulighed for at deltage i et forum for ligesindede, som ved og forstår, hvordan han har det,” siger Jeppe.
Han fortæller også, at der indimellem er en café i Hinnerup, og der arrangeres også forskellige aktiviteter andre steder i de østjyske foreninger, hvor scleroseramte kan komme og snakke med hinanden, men også høre foredrag om sygdommen og hvordan du lever med den.
“Scleroseramte bliver alle nemt meget trætte og de kan have svært ved at fungere socialt, og derfor er det rart, at kunne være sammen med ligesindede, hvor alle forstår hinanden og der ikke skal tages særlige hensyn,” siger Jeppe.
Landsindsamlingen
I år foregår Landsindsamlingen den 8. september, og Jeppe håber på, at så mange som muligt vil give penge til indsamlerne, når de kommer og banker på døren.
“Vi samler midler ind til forskning, og det koster mange penge. Håbet er, at der via forskning kan opnås et gennembrud i at finde en kur mod sygdommen. Pengene går også til sclerosehospitaler og de ophold, som, blandet, min far har været med på,” siger Jeppe.
Han forklarer også, at Danmark har vi verdensrekord i sclerose, for vi er den hårdest ramte nation, og det er endnu ikke lykkedes at få knækket kurven.
“Der er flere og flere borgere i Danmark, der bliver ramt af sclerose, og vi kan ikke rigtigt forebygge sygdommen, og man mener, at den ligger latent i vores gener. Der er fx flere i Nordeuropa end i Sydeuropa, der bliver ramt af sclerose, så en af faktorerne kan være mangel på sol og vitaminer derfra, men vi ved det ikke med sikkerhed, kun at flere og flere bliver ramt af sclerose,” siger Jeppe, der selv skal ud og samle ind den 8. september.
Faktaboks – informationen er hentet fra Scleroseforeningen – 18.616 danskere var ved udgangen af 2023 registreret med sclerose, og hver dag får 2 danskere konstateret sygdommen. – Antallet af danskere med sygdommen er på 20 år fordoblet. – Danmark har verdens højeste forekomst per indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF’s seneste opgørelse over forekomsten af sclerose i verden. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige hhv. femte- og niendepladsen over lande med flest registrerede sclerosetilfælde per indbygger. – Sygdommen rammer centralnervesystemet, dvs. hjerne og rygmarv, og kan medføre en lang række, fysiske og kognitive funktionsnedsættelser som nedsat muskelkraft, tab af førlighed, smerter, synsforstyrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær samt sygelig træthed. – Symptomerne kan til dels bremses med medicin, men sclerose er fortsat en uhelbredelig og fremadskridende sygdom. Kun omkring halvdelen af alle med sclerose kan behandles medicinsk for deres sclerose. – Sygdommen rammer typisk i alderen 20-40 år, men kan ramme i alle aldre. Dobbelt så mange kvinder som mænd rammes, og sygdommen er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder. – Årsagen til sclerose er stadig ikke fuldt kortlagt, men forskerne mener, at den skyldes et samspil mellem arvelige og livsstils- og miljømæssige faktorer. Epstein-Barr virus, mangel på D-vitamin, rygning og overvægt i puberteten er blandt faktorer, der er blevet forbundet med en øget risiko for sclerose. – Sclerose kan endnu ikke helbredes. |
Annonce – Vi støtter Søften Nyt
Du finder nok ikke en større fortaler for velfærdsstaten end mig, jeg er vokset op i velfærdsstatens Guldalder, hvor skole, læge, sygehus og de mange…
Frækkere end politiet tillader med Eddie Murphy havde premiere i USA den 5. december 1984. Det er en ikonisk film, som har fået nogle opfølgere der…
I Favrskov Byråd har et enigt byråd stemt for sagen om genopretning af kommunens fodboldbaner, og det glæder mig at se, hvordan visioner fra budget…
Henrik Pilgaard og hans mange medhjælpere, der den 7. september indsamlede 206.000,- kroner sammen til et velgørendhedsarrangement hos Hinnerup Bilcenter, har nu delt pengene ud.…
Om et år er der valg til byrådet i Favrskov Kommune, og det betyder også, at borgerne i Favrskov så småt vil opleve, at den…
Den 18. november 2025 skal vi sammen sætte retningen for Favrskov Kommune. Som borgmesterkandidat for Venstre er det vigtigt for mig at lytte til borgerne,…